Badanie wody przeznaczonej do spożycia

UWAGA !
Próbki do badań przyjmowane są w godzinach od 7:00 do 11:00
Bardzo prosimy o wcześniejsze uzgodnienie z Laboratorium terminu dostarczenia próbek.
Kontakt:
 514 853 357
 85 66 44 504
 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Mikrobiologia:

  • Liczba bakterii grupy coli,
  • Liczba Escherichia coli,
  • Liczba mikroorganizmów w 22±2⁰C po 72h,
  • Enterokoki kałowe.


Fizykochemia - badanie wody podstawowe:

  • mętność,
  • barwa,
  • zapach,
  • smak,
  • przewodność elektryczna właściwa,
  • pH,
  • żelazo,
  • mangan,
  • azotany,
  • jon amonu,
  • chlor ogólny,
  • chlor wolny,
  • twardość ogólna.

 

Pobór wody do badań:

  • na potrzeby SANEPIDU – przez certyfikowanego próbobiorcę
  • na potrzeby własne – samodzielnie zgodnie z instrukcją laboratorium

W celu ustalenia szczegółów proszę skontaktować się z Podlaskim Laboratorium Oceny Mleka Sp. z o.o..

Tel 85-66-44-504; 514-853-357 ; Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Zapraszamy do współpracy !

 

Przedmiot badań Nr normy/metody badawczej Badane cechy
Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi PN-EN ISO 7899-2:2004 * Z Liczba enterokoków metoda filtracji membranowej
PN-EN ISO 6222:2004 * Z Ogólna liczba mikroorganizmów w 22 ℃ po 72h metoda posiewu na agarze odżywczym
PN-EN ISO 6222:2004 * Z Ogólna liczba mikroorganizmów w 36 ℃ po 48h metoda posiewu na agarze odżywczym
PN-EN ISO 11731:2017-08/Ap1:2018-12Matryca B; Procedura 7; Podłoże C - GVPC * Z Liczba bakterii z rodzaju Legionella metoda filtracji membranowej
PN-EN ISO 7027-1:2016-09 p. 5.3 * Z1 Mętność
PN-EN ISO 7887:2012/Ap1:2015-06 Metoda C * Z1 Barwa rzeczywista
PB-15 wyd. 1 z 15.12.2023r * Z1 Smak
Zapach
PN-EN ISO 27888:1999 * Z1 Przewodność elektryczna właściwa
PN-EN ISO 10523:2012 * Z1 pH
Metoda NANOCOLOR Żelazo
Metoda NANOCOLOR Mangan
Metoda NANOCOLOR Jon Amonu
Metoda NANOCOLOR Azotany
VISACOLOR HE Twardość
Metoda VISOCOLOR Chlor ogólny
Metoda VISOCOLOR Chlor wolny

*  Metoda referencyjna w badaniach wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi ( Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r- Dz. U. 2017, poz. 2294 )
Z - badania zatwierdzone  przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Białymstoku (Decyzja Nr HK - 307/D/2023
Z1 - badania zatwierdzone  przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Białymstoku (Decyzja Nr HK - 150/D/2024

Zakres analiz zgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.


Wdrożony system jakości badań wody został zatwierdzony przez Państwowego Inspektora Sanitarnego w Białymstoku co uprawnia nasze laboratorium do pobierania próbek i badania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

 

 

Badanie mikrobiologiczne wody

Badanie mikrobiologiczne wody

W naszym laboratorium wykonujemy badanie mikrobiologiczne wody, które umożliwia dokładną ocenę jej jakości i ewentualnego stopnia zanieczyszczenia. Badanie mikrobiologiczne informuje nas o stanie sanitarnym wody. Pozwala dokładnie ocenić przydatność wody do celów spożywczych oraz gospodarczych. Korzystanie z przydomowego ujęcia wody pitnej wymaga regularnego sprawdzania go pod kątem obecności groźnych dla zdrowia bakterii i innych mikroorganizmów

Wykonujemy je pod kątem obecności następujących mikroorganizmów:

  • Bakterii z grupy coli – występowanie jakichkolwiek mikroorganizmów z tej grupy świadczy o poważnym zanieczyszczeniu wody, nieprawidłowym jej uzdatnieniu lub zbyt dużej ilości substancji odżywczych sprzyjających rozwojowi tych organizmów;
  • Escherichia coli(pałeczka okrężnicy) –  są groźne dla zdrowia nie tylko z racji wywoływania chorób układu moczowego i pokarmowego, ale także dużej odporności na antybiotykoterapię;
  • enterokoków kałowych – niebezpieczne dla zdrowia bakterie, których obecność świadczy najczęściej o zanieczyszczeniu ściekami komunalnymi. Bakterie te wywołują liczne choroby i są odporne na wiele antybiotyków.

Określamy również ogólną ilość bakterii, które mimo że nie zawsze są chorobotwórcze to wskazują na skażenie wody i obecność innych organizmów chorobotwórczych. W trakcie tego typu analizy zwraca się także uwagę na to, ile bakterii mezofilnych oraz psychrofilnych znajduje się w jednym mililitrze wody.

 

Pobieranie próbek wody do badań mikrobiologicznych

  1. Próbki należy pobierać do sterylnych butelek.
  2. Próbkę wody zaleca się pobrać z kranu najczęściej używanego. Unikać kranów będących w złym stanie technicznym, skorodowanych.
  3. Przygotuj wszystkie potrzebne rzeczy do poboru próbki (rękawiczki, detergent, środek dezynfekcyjny, sterylną butelkę, ręcznik papierowy ).
  4. Przed pobraniem należy zdjąć z kurków wszelkie urządzenia np. rozbryzgowe, sitka, przedłużki itp.
  5. Spuść zimną wodę z kranu przez ok 5 – 10 minut średnim strumieniem wody, tak aby woda nie była zbyt wzburzona i nie powodowała zrywania zanieczyszczeń z rury.
  6. Bezpośrednio przed pobraniem dokładnie umyj kran wodą z detergentem, spłucz i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  7. Metalowy kran opal płomieniem używając waty nawilżonej spirytusem, kran plastikowy zanurz na 2, 3 minuty w środku dezynfekującym.
  8. Spuść wodę z kranu przez ok 2 minuty.
  9. Bezpośrednio przed pobraniem próbki otwórz butelkę, uważając aby nie doprowadzić do jej zanieczyszczenia.
  10. Nie dotykając wlotu butelki napełnij ją powolnym strumieniem do około 4/5 objętości.
  11. Nie płucz butelki przed pobraniem. Nie odlewaj nalanej już wody.
  12. Szczelnie zamknij butelkę bezpośrednio po pobraniu próbki, opisz.
  13. Dostarcz próbkę do laboratorium w czasie nie dłuższym niż 7 godzin od momentu pobrania, maksymalnie do godz. 11 po wcześniejszym uzgodnieniu ( tel. 514 853 357, 85 66 44 504 )
  14. Próbki zaleca się transportować w temperaturze (5 ± 3)ºC chroniąc przed bezpośrednim światłem słonecznym.

 

Sposób pobierania oraz warunki transportu mają istotny wpływ na uzyskiwane wyniki badań. Laboratorium nie 
ponosi odpowiedzialności za pobieranie i warunki transportu próbek wody pobieranych przez klienta.

 

Fizykochemiczne badanie wody

Analiza fizykochemiczna obejmuje parametry wskaźnikowe poziomu zanieczyszczenia wody takie jak pH, przewodność,  mętność, barwa, żelazo, mangan, azotany,  jon amonu, twardość.  Dzięki takim badaniom otrzymujemy informacje o ewentualnym wtórnym zanieczyszczeniu wody z sieci wodociągowej. Wynik badania wody ze studni pozwala dobrać odpowiednią technologię uzdatniania.

Sygnałem  do wykonania badań jest: 

  • zmiana barwy wody i jej zmętnienie,
  • zmiana smaku wody w porównaniu do dotychczasowego, np. posmak wody słonej, kwaśny, gorzki, słodki, czy metaliczny,
  • pojawienie się nieprzyjemnego zapachu, np. roślinnego, ziemistego, trawiastego, kwiatowego, torfowego, gnilnego, stęchłego, zbutwiałego, siarkowodoru, fekalnego, fenolu, rybiego, nafty, benzyny lub innego specyficznego zapach,
  • pozostawianie przez wodę rdzawych śladów na elementach sanitarnych lub praniu,
  • pozostawianie przez wodę białego lub szarego osadu na armaturze, naczyniach, urządzeniach gospodarstwa domowego,
  • kiedy obserwujesz niepokojące objawy, w tym zatrucia, bóle przewodu pokarmowego, układu moczowego,  podrażnienie skóry po umyciu

Ocena wody pod kątem fizykochemicznym pozwala na podjęcie dalszych kroków uwzględniających dezynfekcję i zastosowanie filtrów. Badania wody powinny być wykonywane szczególnie, gdy woda przez długi czas nie była używana i pochodzi ze studni.

Kontrola jakości wody jest wyjątkowo ważna pod względem użycia przez dzieci, osoby starsze lub osoby które mogą cechować się obniżoną odpornością.

Analiza składu wody pozwoli na dobranie odpowiednich filtrów bądź urządzeń w celu uzdatnienia wody. Dodatkowo pokaże rzeczywisty jej skład, dzięki czemu będzie można ocenić jej zdatność do spożycia prosto z kranu, a co za tym idzie określenie czy woda jest bezpieczna do bezpośredniego spożycia.

Fizykochemiczne badanie wody

Badanie ciepłej wody pod kątem obecności bakterii Legionella akceptowane przez SANEPID

Legionella sp.:

to drobnoustroje, które mogą wywołać niebezpieczne zapalenie płuc. Występują głównie w wodzie, w tym w sztucznych systemach wodnych. Duże ilości Legionelli są obecne między innymi w instalacjach wodnych w budynkach. Najlepsze warunki dla Legionelli stwarza woda o temperaturze 30-40°C. Sprawia to, że często namnaża się w nieprawidłowo działających instalacjach ciepłej wody użytkowej.

 

WYMOGI DLA OBIEKTÓW UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ W WALCE Z LEGIONELLĄ

Wymogi dla placówek zdrowotnych - badania wody minimum 2 razy w roku

  • Ilość pałeczek Legionella nie może przekraczać 50jtk/1000ml

Wymogi dla budynków zamieszkania zbiorowego ( hotele, akademiki, domy wczasowe, placówki wychowawcze ) - badania wody minimum 1 raz w roku

  • Ilość pałeczek Legionella nie może przekraczać 100jtk/1000ml

Wymogi dla obiektów edukacyjnych i sportowych ( szkoły, uniwersytety, baseny ) - badania wody minimum 1 raz w roku

  • Ilość pałeczek Legionella nie może przekraczać 100jtk/1000ml

Odpowiedzialność za stan wody w obiektach użyteczności publicznej oraz jego kontrolowanie ponosi dyrekcja placówek

Warto również badać wodę w domu, mieszkaniu w szczególności, gdy z wody korzystają osoby z obniżoną odpornością, osoby starsze i dzieci.

 

Wdrożony system jakości badań wody został zatwierdzony przez Państwowego Inspektora Sanitarnego w Białymstoku co uprawnia nasze laboratorium do pobierania próbek i badania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w kierunku Legionella

Pobór ciepłej wody do badań:

- na potrzeby SANEPIDU – przez certyfikowanego próbobiorcę

- na potrzeby własne – samodzielnie zgodnie z instrukcją laboratorium

 

W celu ustalenia szczegółów proszę skontaktować się z Podlaskim Laboratorium Oceny Mleka Sp. z o.o..

Tel 85-66-44-504; 514-853-357 ; Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Zapraszamy do współpracy !